srpski jezik engleski jezik home

Rukovodstvo UENS-a

Slobodan Reljić- predsednik UENS-a

Slobodan Reljić (57) urednik je spoljnopolitičke rubrike "Večernjih Novosti."

Bio je sedam godina glavni odgovorni urednik NIN-a (2002-2009), a kao novinar i urednik radio je u NIN-u, Ilustrovanoj Politici i na Prvom programu Radio Beograda.

Nagradu "Dimitrije Davidović" kao urednik godine dobio je 2003. godine.

Magistar je sociologije. Završio žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Godine 2002. bio je na specijalističkom kursu "Mediji i demokratija" na Djuk univerzitetu, Severna Karolina, SAD. Objavio je knjigu "Odumiranje slobodnih medija" (izdanje "Službeni glasnik", 2011.)

Božo Vuković - počasni predsednik UENS-a

Božo Vuković (1962), magistar ekonomskih nauka. Bivši sportista, novinar i privrednik.

Vlasnik i direktor nekoliko uspešnih firmi u Beogradu i Srbiji.
Jedna od njih - Neimar V - je vodeća u oblasti investicija i nekretnina.

Od juna 2009. godine počasni predsednik Udruženja evropskih novinara Srbije.

Živorad Nikolić - potpredsednik UENS-a

Rođen 1. marta 1950. u selu Jasikovica nedaleko od Trstenika. Osnovnu školu završio u rodnom selu i susednom Lopašu. Gimnaziju je završio u Vrnjačkoj Banji za tri godine - što je bila privilegija samo najboljih đaka. Potom završava Filološki fakultet u Beogradu. To mu je omogućilo da odmah posle diplomiranja postane profesor ruskog jezika u Medicinskoj školi u Kraljevu.

Još u školi ispoljena sklonost kao novinarstvu i pisanju nije mu dala da duže bude za profesorskom katedrom, pa počinje da radi kao profesionalni novinar za Vrnjačke novine i za Radio Vrnjačka Banja. Biva zapažen ne samo od lokalne sredine, već i od velikih medija u Beogradu, za koje je paralelno radio kao honorarni dopisnik.

To ga je dovelo 1979. u Radio Beograd, gde skoro sedam godina usavršava zanat radio reportera i izveštača, oprobavši se na mnogim temama i rubrikama. U traganju za novim kadrovima, Televizija Beograd, koja je proširivala svoje programe, poziva Nikolića i on prelazi u kuću u kojoj je i danas. Na Televiziji Beograd istakao se reportažama iz Srbije i drugih krajeva ondašnje zemlje i ubrzo dobio i svoje emisije, koje brzo stiču popularnost.

Jedna od takvih bila je i Jutarnji program Prvog programa Televizije Beograd, koju je sa uspehom vodio. Ta emisija je bila prethodnica današnje njegove emisije "Žikina šarenica", koju RTS emituje svake subote i nedelje u trajanju od dva sata. Poznata po svojoj raznovrsnosti tematike, od negovanja kulturne i narodne tradicije i promovisanja lepota Srbije i njenog kulturnog blaga, predstavljanja narodnog folklora, moderne poezije i književnosti do afirmisanja dobrih poslenika u svim oblastima. Afirmiše i razvojne projekte i uspešna sela i gradove, talente iz nauke i inovatore. Zahvaljujući takvom konceptu "Žikina šarenica" je postala jedna od najgledanijih emisija u Srbiji i zemljama regiona, a rado je gledana u svetu, posebno od srpske dijaspore. O tome govori i podatak da ovu emisije, kojih je do sada bilo preko 450, u proseku gleda oko milion i po gledalaca, što je retko zabeležen uspeh.

Žvorad Nikolić se ističe kao javna i kulturna ličnost u društvenom i kulturnom životu. Objavio je i zbirku poezije, i rado je pozivan gost na raznim manifestacijama i tribinama. Pored toga što je predsednik Saveza novinara Jugoslavije, koji se nije raspao nakon odvajanja Crne Gore i Srbije, Nikolić je od samog osnovanja Udruženja evropskih novinara Sbije, kao jedan od njegovih osnivača, sada potpredsednik.

U tom svojstvu je učestvovao u radu jednog broja konferencija ove organizacije, prvi put u San Remu 2003. godine. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, između kojih i Godišnje nagrade za TV ostvarenja Radio televizije Srbije, kao i Zlatnog Beočuga Kulturno - prosvetne zajednice Beograda - za doprinos koji je dao afirmaciji i širenju kulturnih i drugih vrednosti u glavnom gradu i u našoj zemlji.

Miloje Popović - generalni sekretar UENS-a

Rođen u Beogradu, gde završio gimnaziju i Pravni fakultet (1961.). Još u srednjoj školi počeo da se bavi novinarstvom i da sarađuje u omladinskim listovima. Bio urednik u Studentu i Mladosti, kao i glavni urednik Mladosti na Autoputu.

Bio i predsednik Omladinskog kulturno - umetničkog društva "Ivo Lola Ribar", sa kojim je obišao preko dvadeset zemalja u Evropi, Aziji i Americi. Profesionalni novinar u Politici od 1966. do 1972, a 1974. postaje direktor Kulturno - informativnog centra Jugoslavije u Njujorku, odakle dolazi za generalnog direktora Sava centra (1978 – 1986).

Sledi funkcija pomoćnika saveznog ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom i sekretara za inostrani turizam (1986-1992). Od 1995. do 2000. ima stalnu kolumnu na Jutarnjem programu Televizije Beograd kod Baneta Vukašinovića.

U narednom periodu je samostalni novinar, književnik i publicista, kao i stalni konsultant firmi DHL i Neimar V. Bio je predsednik Kulturno - prosvetne zajednice Beograda (1988-1982). Pored Politike, u kojoj sarađuje od 1959, piše i za Danas. Boravio u oko 90 zemalja, iz kojih je donosio reportaže i članke i pisao knjige.

Prvu knjigu objavio je 1965. – Studenti i Politika, a onda slede knjige Tito u anegdotama (1972.), Bio sam u Kini posle kulturne revolucije (1973.), Urbani dinosaurus ili treće stoleće Amerike (1979.), Zbirka poezije (1979.), Televizijske priče (1998.), Amerika posle dvadeset godina (1993.), Beleške o Ivanu Stamboliću (2004.), Priča o Sakijet Sidi Jusefu (2003.), Politika - novinarski mini memoari (2004.), Sava centar – hrabrost i avantura (2007.), Turneja snova - Indija (2007.), TEST - A - MENT (2008.).

U oblasti književnosti i poezije: napisao "Marš na Drinu" (1964.) na muziku Stanislava Biničkog, koja 50 godina nije imala stihove. Poema o Tesli (1976.), ušla u Antologiju Amerikana, Tom I, Poema o Njujorku, za koju dobio nagradu Pesnik grada Njujorka.

Autor dve knjige satiričnih priča: Karađorđe u SIVU (1990.) i Crna rupa u svemiru (1993.). Poema "Tramvajem u 21 vek" (2007.), štampana kao posebno izdanje. Dobitnik tri Plakete Grada Beograda (1964, 1974. i 1984.), Vukove nagrade (1996.), Zlatnog beočuga (2007.) i Vukove povelje (2008.). Odlikovan Ordenom rada sa zlatnom zvezdom (1988.).

Za učešće u Međunarodnoj omladinskoj brigadi za vreme alžirskog rata 1959, odlikovao ga predsednik Alžira Buteflika Ordenom narodnog heroja (2004).

Od 2004. član Evropskog Udruženja novinara Srbije, a od 2007. generalni sekretar i član Izvršnog komiteta Asocijacije Evropskih novinara (AEJ).

U tom svojstvu učestvovao na konferencija AEJ. Pored engleskog, govori francuski, španski i ruski. Raspolaže fondom od oko 20 hiljada autorskih fotografija iz zemlje i sveta. Od 2006. povremeno upotrebljava književni pseudonim Kavaja.

Rukovodstvo AEJ - Asocijacije evropskih novinara

Diego Carcedo

Predsednik Asocijacije Evropskih novinara (AEJ)

N. Peter Kramer

Generalni sekretar Asocijacije Evropskih novinara (AEJ)

Willian Horsley

Predsednik komisije za slobodu štampe AEJ
design & develop FLIINGDUTCH

replica watches replica watches relojes especiales relojes especiales replicas de relojes replicas relojes jordan retro 3 infrared 23 louis vuitton online shop replica watches swiss replica watches nike free tr fit 3 jordan retro 3 infrared 23 nike air force 1 replique montre