srpski jezik engleski jezik home

AKTUELNOSTI

Udruženje evropskih novinara Srbije organizovalo izložbu o Avalskom tornju u glavnom gradu Grčke

USPEH BEOGRADSKE SLIKARKE NINE VUKOVIĆ U ATINI

Avalski toranj nas asocira i daje nadu da će se i Grčka tako uzdignuti posle nevolja koje imamo – rekao je predsednik Nacionalne banke Grčke Vasilis Rapanos otvarajući izložbu 4 marta 2010. godine

Nedavno je ugledni likovni kritičar Đorđe Kadijević rekao da je interesantan fenomen da danas slikari malo uzimaju Beograd kao inspiraciju za svoja dela. Ako neko i napravi nešto, onda je to neki pojedinačni motiv ili neka vizura koja je posebno pala umetniku u oči.

Ima međutim i onih kojima je Beograd skoro jedina i jedinstvena inspiracija, pa su se hrabro otisnuli niz njegove reke i preko njegovih panorama, rizikujući da budu okarakterisani kao prevaziđeni realisti ili slikari koji u današnje digtalno vreme moraju tražiti neke ekskluzivnije forme. Među takvima je i Nina Vuković. Iako neakademski slikar, njeni radovi zavređuju sve veču pažnju.

Slikarka Nina VukovićPo profesiji diplomirani inženjer tehnologije, zarađujući svoj hleb u Telekomu, ona je još za vreme studija u Beogradu, došavši iz rodnog Knina, shvatila da je to grad koji pruža inspiracije za umetnike - za pesnike, muzičare, slikare. Na fakultetu je napravila svoje prve slkarske radove, ali se tek pre dve godine odvažila da krene u smeliju avanturu, pa je napravila dvadeset ulja na platnu Kalemegdanske tvrđave, kao i još nekih objekata koji predstavljaju deo bogate istorijske riznice Beograda, kao što su Hram Svetog Save, Zemunska tvrđava i druge.

Izložba slika o Beogradskoj tvrđavi doživela je pre godinu dana lep uspeh u Aero klubu, a sve izložene slike su bile otkupljene.

Pre nekoliko meseci Nina je skupila hrabrost i napravila četiri varijacije – platna na ulju Avalskog tornja. Premijeru ovih slika doživela je na jednoj od najgledanijih emisija Televizije Beograd – u Žikinoj šarenici, posle koje je dobila veći broj poziva od gledalaca i poštovalaca Avalskog tornja. To nije bilo sve. Početkom marta ove godine, Nini se ukazala prilika da svoje četiri vizije beogradskog diva sa Avale prikaže u Atini, na poziv Udruženja evropskih novinara Srbije. U velelepnom prostoru Nacionalne banke Grčke, u kojoj se držala sednica Evropske asocijacije novinara, koju sačinjavaju predstavnici medija iz dvadesetak zemalja, njena slikarska vizija o tornju doživela je lep uspeh. "Kada gledam jednu od ovih slika, kako se posle pada ovaj veličanstveni toranj uzdiže ka nebu, onda mi odmah dođe asocijacija da će i Grčka na isti način da se podigne posle finansijskih nevolja koje trenutno imamo.

Avalski toranj mi ovoga trenutka daje nadu", rekao je predsednik Nacioanalne banke Grčke Vasilis T. Rapanos, zahvaljujući se umetnici i srpskim novinarima na ovoj prezentaciji. A predsednik Evropske asocijacije novinara (AEJ) Diego Karsedo nije žalio lepe reči ne samo za slike, već i za srpske novinare i pisce, koji su bili inspiratori da se obnovi Avalski toranj posle rušenja u NATO agresiji 1999 godine. "I mi novinari posrćemo, ali vidite da naša upornost može da dovede do uspeha, pa je Avalski toranj i za nas simbol nade", rekao je poznati španski novinar, koji je prošle godine posetio Beograd.

"Ovim slikama sam želela da pokažem da jedan ovakav simbol, koji se takoreći diže iz mrtvih kao planinski div, može da postane večiti znamen jednog slobodarskog grada kao što je Beograd i da ga oplemeni. Avalski toranj će ostati večni spomen na jedno teško vreme, u kome se ponos uzdigao iznad nesreća, pa će takav i ostati za generacije. Moj doprinos je veoma skroman, i sigurna sam da će mnogi umetnici dati mnogo više i lepše", rekla je na otvaranju svoje izložbe u glavnom gradu Grčke, Nina Vuković.

M.P.K

Slike Avalskog tornja Nine Vuković

design & develop FLIINGDUTCH

replica watches replica watches relojes especiales relojes especiales replicas de relojes replicas relojes jordan retro 3 infrared 23 louis vuitton online shop replica watches swiss replica watches nike free tr fit 3 jordan retro 3 infrared 23 nike air force 1 replique montre